Karandasj
 
   
 
Naam:KarandasjSpecialiteit:Springen
Schofthoogte:1.69Kleur:zwartbruin
Stamboek:KWPN
Stamboeknr:KWPN 92.7645
Geboren:18-05-1992
Category:Rijpaard
Omschrijving:
Karandasj behoeft weinig introductie. De zoon van Fedor en de keurpreferente Corrie (v Irco Polo) heeft een indrukwekkende internationale carričre achter de rug. En die aanleg heeft hij niet van een vreemde; ook vader Fedor (keur) en grootvader Darco boekten een reeks overwinningen op het allerhoogste niveau. In 2004 werd Karandasj door het KWPN keur verklaard, wat hem de jongste keurhengst van de Nederlandse hengstenstapel maakt.

Die eer heeft Karandasj te danken aan zijn nakomelingen die stuk voor stuk fantastisch presteren in de sport. Optical Illusion (mv Farmer) behaalde met Albert Zoer internationaal diverse topklasseringen. Who Pays The Bill werd winnaar van het kampioenschap voor vijfjarigen in Ierland. Polien (mv Mytens) werd als vierjarige winnaar van de finale van het FPP-plan, waarin vier van de acht finalisten nakomelingen van Karandasj waren. Texas (mv Alexis Z) zegevierde afgelopen zomer in het kampioenschap voor vijfjarige springpaarden tijdens de KWPN Paardendagen. In Canada won PJ (mv Farmer) de competitie voor zesjarigen, en in Duitsland springt Ozanne (mv Purioso) onder Luciana Diniz spraakmakend. Bij het KWPN werd vorig jaar de Karandasj-zoon Unesco (mv Caretino) goedgekeurd.

Verrichting Ermelo 1995 (13-03 t/m 20-05)
Eerlijk, betrouwbaar, evenwichtig. Veel bereidheid om te werken, laat zich zeer goed bewerken.
Drie goede basisgangen met voldoende ruimte, kracht en souplesse. Laat zich in dressuur fijn rijden, geeft zijn ruiter een goed gevoel. Ruim voldoende tot veel aanleg als dressuurpaard.
Laat zich ook bij het springen goed rijden. Goede reactie; springt goed in de manier, veel afdruk en vermogen. Als springpaard veel tot zeer veel aanleg, geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.
Stalgedrag en gedrag in de omgang normaal.
Geen veterinaire bijzonderheden.

Sterk gebouwde, langgelijnde rijtypische hengst. Het hoofd kon iets fijner uitgesneden zijn.

HK Den Bosch 1995 (04-02) 3e plaats

Bloedopbouw
De afstamming is zowel aan vaders- als moederszijde springgericht. Fedor doet van zich spreken als kwaliteitsvol springpaard, zoon van Darco die op wereldniveau sprong als zoon van de beproefde combinatie Lugano van La Roche en Codex. Van moederszijde wordt daaraan toegevoegd het bloed van Marco Polo via Irco Polo (Okay Jumper) en Meridiaan die de USA het internationale springpaard Northern Magic bracht. Moeder Corrie is overigens een volle zuster van het springpaard Volvos Dollar Girl en onderstreept daarmee nogmaals de springgerichte bloedopbouw.

Keurverklaring 2004 (januari)
Om voor het keurpredikaat in aanmerking te komen moeten de nakomelingen van de hengst tenminste zeven jaar oud zijn en moet zijn eigen sportindex hoger dan 140 punten zijn met een betrouwbaarheid van minstens 75%. Verder wordt zijn exterieurvererving meegenomen bij de afweging. Dit laatste kan betekenen dat een hengst, die qua sportvererving aan de eisen voldoet, maar voor wat betreft exterieurvererving minder kan overtuigen, niet in aanmerking komt voor het keurpredikaat.
Karandasj won in december 2003 nog de indoor Derby in Maastricht. De zoon van keurhengst Fedor behoort, gereden door de zeer talentvolle ruiter Willem Greve, tot de beste paarden van zijn jaargang. Grootvader Irco Polo voegt veel springgenen toe die Karandasj doorgeeft aan zijn nakomelingen, getuige zijn hoge index van 152 punten. Daarnaast doen zijn dochters het goed als het om ster- en keurpredikaten gaat.

2004 (11-02)
Erkend door het springstamboek van het Oldenburger Verband, Oldenburg International.

Afstammelingen 1996 (veulens)
De veulens vormden een voldoende uniforme collectie. Ze zijn goed ontwikkeld, sterk gespierd en voldoende langgelijnd. De geprikte veulens waren amper voldoende rijtypisch, de geselecteerde veulens konden worden gekwalificeerd als voldoende rijtypisch.
De geprikte veulens hadden eenvoudige hoofden met soms een bolle profiellijn. De geselecteerde veulens hadden goed gevormde hoofden. De veulens hebben weinig nek en ook de lengte van de hals is soms wat beperkt. De hals is breed aangezet en sommige veulens hebben iets onderhals. De schoftontwikkeling is wisselend. De schouder is soms kort en steil. De schouder is wel goed gespierd. De rug/lendenpartij is goed van lengte, soms wat week en ruim voldoende gespierd. Hoewel de staartwortel wat hoog is ingeplant, heeft de croupe een goede lengte. De goed gespierde croupe zou schuiner moeten liggen. De veulens hebben een goede, lang doorlopende broekspier. Het correct gestelde voorbeen is soms ingesnoerd. Het achterbeen is wat klein gehoekt en de insteek van de pijp in het spronggewricht is tamelijk scherp. Het fundament is goed ontwikkeld.
De stap is ruim en gemakkelijk. De draf heeft souplesse en balans. De veulens missen nog wat afdruk en oprichting en sommige veulens gaan achter wat breed.
Twee thuis geďnspecteerde veulens passen in het beeld van de collectie.
De veulens gingen vergezeld van goede moeders.
Getoond: 24 (+ 2) veulens uit 124 dekkingen.

Afstammelingen 2000 (januari; 3-jarigen)
Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 3-jarige nakomelingen blijft Karandasj voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.

Afstammelingen 2004 (januari; 7-jarigen)
Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 7-jarige nakomelingen blijft Karandasj voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.

Stap: Draf: Galop:
7.5 8 8
Rijproef: Springen vrij: Springen ohz:
8 8 8.5
Terreinproef: Karakter: Stalgedrag:
9 9
Trainingsrapport: Fokwaarde dressuur: Fokwaarde springen:
9 108 74% 140 90%

Fedor
KWPN 87.8140
Darco
BWP 001387
Harmonieuse
SF
Corrie
KWPN 84.663
Irco Polo
KWPN 1
Risole
KWPN 18572
 
1e generatie zonen
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie